Vælg en side

Minimalisme er en livsstil der bygger på simplicitet og frihed fra forbrugersamfundet.

Minimalist livsstilen lader ikke til at gå hånd i hånd med at opbygge en virksomhed. I bund og grund kræver det vel grådighed, vækst ambitioner og ansatte, når man skal opbygge sin virksomhed?

Tydeligvis ikke eftersom mange succesfulde iværksættere foretrækker den simple livsstil.

Hvordan kan man bruge minimalisme i en virksomhed?

Ved at forstå at minimalisme er et mindset.

Der er stor forvirring omkring hvad begrebet minimalisme dækker over. Mange tror fejlagtigt at man skal gøre ligesom Colin Wright fra Exile Lifestyle og drage rundt i verden med sin sportstaske og 51 ting, andre tror at de kræver man klipper sig skaldet og bliver munk.

I virkeligheden er minimalisme et mindset, ikke kun bestemt af antal ting du ejer, hvordan du bor eller at klippe sig skaldet og gå rundt i et orange lagen.

En bedre måde at forstå minimalisme er at tænke på det som en stræben efter frihed, hvilket jo er uhørt i det etablerede samfund.
Fri er jo noget man har 5-6 uger om året?
Nej her menes frihed fra finansielle bekymringer, frihed fra at anskaffe sig materielle goder og istedet lære noget nyt. Frihed fra tidsrøvere som sociale medier, nyheder og i det hele taget at gå glip af noget.

Minimalisme & iværksætteri

Iværksætteri er faktisk en af de mest logiske veje til minimalisme. Når man opbygger en virksomhed, skaber du frihed for dig selv ved, at lave et system som både skaber indtjening, mening, selvstændighed og muligheden for at leve livet uafhængigt af en andens agenda.

Hvis man derimod arbejder resten af livet i et 08-16 job indtil pensionen, som skrider langsomt længere og længere væk, dog med muligheden for at flekse hvis man er heldig og tage sin 5-6 ugers ferie hvert år, er det måske okay for dig. For dig er det måske frihed nok og det er helt okay.

For andre er frihed at vækste sin virksomhed til en størrelse man selv ønsker, at arbejde når man har lyst, tage på ferie når man vil og stræbe efter de ting som giver én tilfredstillelse i livet.

Nej minimalisme handler ikke kun om at eje mindre – selvom det helt sikkert er en af fordelene. Istedet handler minimalisme om at skabe frihed i flere områder af ens liv end bare garderoben og i hjemmet.
Ændr din holdning omkring betydningen af succes. Alle virksomhedsejere sigter efter et fælles mål: Succes.

Men hvad er succes?

Ifølge den populære overbevisning er succes = penge.

Ifølge det minimalistiske mindset er succes = frihed.

På et tidspunkt i livet, vil det gå op for de fleste, at penge og ting ikke rigtigt gør én lykkelig, materielle goder glæder i kort tid og bliver erstattet af bekymringerne ved at betale afdrag og terminer. Selvom vi accepterer det rent rationelt, er det svært at få til at synke helt ind, til dels fordi penge giver købekraft og dermed illusionen af tryghed og komfort.

Vi fortsætter med at jagte bunker af ting; nyt tøj, federe biler og større huse, alt imens vi konstant undrer os over hvorfor vi ikke føler os succesfulde eller lykkelige.

Måske er grunden til at det er så svært at adskille fornemmelsen af succes fra vores indkomst, at vi ikke ved hvad vi skal fjerne fra vores liv og hvad vi skal fokusere på når det kommet til stykket. Vi bliver så opslugt i samfundets manuskript, at vi glemmer de vigtige ting her i livet, de ting der er vigtigst for os selv.

Så snart du opdager at succes findes udover penge og ting, jo bedre vil du være i stand til at vækste din virksomhed med en minimalistisk tilgang. Du vil blive bedre til at vælge til og fra og du vil have en mere strømlinet virksomhed.

En minimalistisk tilgang til management.

Management eller opgavehåndtering skulle man tro var minimalistens værste fjende. Skemaer, kalendere og betingelser er ikke ligefrem definitionen på frihed. Men faktisk er der måder at bruge opgavehåndtering med en minimalistisk tilgang:

 • Strømlin dine ydelser. Jo mere strømlinet ydelserne og processerne er, jo færre fejl vil der forekomme og jo mere kan du fokusere på at forbedre og finjustere forretningsmodellen.
 • Brug systemer. Med nogle få systemer kan du virkelig reducere den mentale arbejdsmængde. For hver opgave eller procedure, lav et system og opdag at tiden til forbedring øges.
 • Tillad at ansatte arbejder remote. At kunne arbejde hjemmefra for ansatte er en god måde at øge effektivitet samtidig med at de har mere frihed.
 • Brug cloud-baserede værktøjer. Værktøjer som Evernote og Dropbox gør virksomheden lokations uafhængig og kan administreres alle steder med Internet.
 • Led med hovedet, ikke med tiden. Den muligvis bedste måde at opnå succes som minimalist er at uddellegere ansvarsområder til dygtige ansatte eller freelancere.
 • Find ud af hvilke opgaver i virksomheden du ikke burde lave, ikke bryder dig om at lave, ikke er effektiv til eller ganske enkelt bare gerne vil outsource.

 

Her er nogle af opgaverne som du kan outsource:

 • Kommunikation på sociale medier
 • Søgemaskineoptimering
 • Content Marketing
 • Online annoncering
 • Bogholderi
 • Nyhedsbreve
 • Drift og design af website
 • Håndtering af ansatte

Man bør se på outsourcing i 3 steps.

 1. Eliminer det ligegyldige, det overflødige og det tvivlsomme.
 2. Find ud af hvad der kan outsources af det som er tilbage.
 3. Fokuser så på det som du enten er god til eller som du synes er sjovt i din virksomhed.

Dit hoved er dit største aktiv, ikke din tid. Ved at frigøre dig selv fra hele tiden at bruge al din tid og energi, tager du de største skridt henimod en minimalistisk livsstil og forretningsmodel.